BALIN FAYDALARI

Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır. (Nahl Suresi, 68-69)

Bal arıları tarafından çeşitli bitkilerden toplanan özsulardan üretilen Bal çok eski zamanlardan beri değeri kabul edilmiş kıymetli bir besin maddesidir Ballar nektar kaynağına göre çam balı, pamuk balı, kestane balı vb pazara sunulmuş biçimlerine göre ise süzme bal, petek bal olarak sınıflandırılmaktadır Bal zengin bir besin kaynağıdır Bebek ve çocuk beslenmesinde çok önemli rol oynamaktadır Çocuklarda bağırsak tembelliği, kusma, öksürük , bronşit gibi hastalıklarda kullanılmaktadır Çabuk sindirilmesi , bünyesindeki serbest asitler dolayısıyla yağ hazmını kolaylaştırması, iştah açması gibi özellikleri ve huysuzluğu azaltan sakinleştirici etkisi, balın bebek ve çocuk beslenmesindeki önemini artırmaktadır Çocuklara yalnız süt yerine ballı süt içirilmesi kansızlığı önlemektedir Bal ile beslenme, çocuklarda bir kemik hastalığı olan raşitizm, bağırsak iltihabı ve erken doğum gibi durumlarda da yarar sağlamaktadır Bal, dağcılık, atletizm, basketbol, futbol, bisiklet yarışı gibi sporlarla uğraşan insanlara güç vermek ve yorgunluklarını hafifletmek için sade veya portakal suyu ile karıştırılmış olarak kullanılmaktadır Balın mikrop öldürücü özelliğinden dolayı yara ve yanıkların tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir Balda tiamin (B), riboflavin (B2) astorbik asit (c), pridoksin (B6 ), pantotenik asit (B5) ve nikotinik asit (B2) gibi vitaminler bulunmaktadır Vitaminlerin miktarı nektar ve polen kaynaklarına bağlı olarak değişmektedir

Bal nerede ise reçete ile satılacak Çünkü bal, mikrop öldürücüdür, kanı temizler, kemikleri geliştirir, cildi güzelleştirir, çocukların gelişimini hızlandırır, sindirim organlarını tedavi eder, sinirleri sakinleştirir, kalp ve damar hastalıklarınıa, mide ülserine iyi gelir, karaciğeri tamir eder ve doğru saklandığında 3000 yıl bozulmadan kalır Kısaca maddelersek : Kanserin ilerlemesini önlemede yararlı olmaktadır Sarılık tedavisinde kullanılır Anemide çok etkilidir Kan basıncını ayarlayarak tansiyonu düzenler Erkeklerde sperm sayısını artırdığından kısırlık tedavisinde kullanılır Cinsel gücü artırır Astım ve parkinsonda kullanılır Polen ve balla karıştırılıp yedirildiğinde çocuklara büyümede faydalı olurBal öksürüğü keser, balgamı kurutur

Balın yararları nelerdir ?

*Bal vücudu güçlendirirRutubeti dışarı atar

*Mide ve ciğerdeki atık maddeleri dışarı atar

*Kumları döker, bağırsal yaralarını giderir

*Mideye ferahlık verir, hazım için kati devadır

*Bal Çocukların gelişmesine yardım eder

*Bal Erkekliği kuvvetlendirir

*Bal vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar vücudu dinç ve zinde tutar

*Bal Mide ve bağırsak gazlarını izale eder

*Bal kanı çoğaltır, idrarı söktürür

*Bal damarları genişletir

*Bal dimağı, kalbi güçlendirir

*Bal siroza karşı iyi gelir

*Bal felç ve yüz felcine iyi gelir

*Bal bağırsaktaki Iekeleri tamamen yok eder

*Bal Akıl ve Zekaya fevkalade kuvvet verir

*Bal ılık su ile şerbet yapılır, içilirse ishale temin eder

*Bal soğuk su ile içilirse ishali durdurur

*Bal Kalp çarpıntıları için yegane devadır

*Bal sıcak içilirse 8 dak soğuk içilirse 10 dak kana karışır

*Bal kemik hastalıklarına kati devadır

*Bal sarılık hastalıklarına tutulmuş kimseler sabah, akşam 1 kaşık yerse 15 günde Hastalığı yok eder

*Asap bozukluğunu ve uykusuzluğu giderir

*Bal yiyen kimse halsiz kalmaz

*Bal süt ile sulandırılıp içilirse bağırsak şeritleri telef olur

*Bal karın ağrısını keser

*Bal Nar suyuna karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün kesin görmesini Sağlar

*Bal vücuttaki milkrop üremesini önler

*Bal göğsü ve ciğerleri temizler

*Balın hazmı kolay, atığı yoktur

*Bal miğde yaraları (Ülser) için faydalıdır