Bu sayfadaki içerik, Adobe Flash Player'ın daha yeni bir sürümünü gerektiriyor.

Adobe Flash player Edinin

AĞRI GEVEN BALI'NA COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALINDI

Tescillenen Ağrı Geven Balının lansmanı yapıldı. Programa Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ebumuhsin Bulut, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, SERKA İl Koordinatörü Gökhan Özince, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç katıldı.

Lansmanda; lezzetlerin çeşitliliğini yitirmemesi ve kırsal kalkınma için son derece önemli olan coğrafi işaretin alınmasının zor ve meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayan Vali Varol: “Ağrımızın değerlerini ortaya çıkarmak ve bu değerleri tescillemek için uzunca bir süredir tüm paydaşlarımızla üzerinde çalıştığımız coğrafi işaret çalışmalarından bir tanesi yakın zamanda sonuç verdi, Ağrı geven balının benzersiz ve bize özel olduğu yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda tescillendi. Son yıllarda üreticilerimize verdiğimiz destek ve yürüttüğümüz çalışmalarla ilimizde arıcılık faaliyetleri çok ciddi bir ivme kazandı. Bugün yaklaşık 25 bin kovan varlığı olan Ağrımızda, yılda 230-280 ton arası bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Ağrı geven balının tanıtımında çok önemli olan bu tescille sektörün daha da gelişeceğine ve üreticilerimizin gücünün artacağını inanıyorum. Ağrımızın potansiyelini ortaya koyan bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Ağrı geven balı coğrafi işaretinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Valimiz Dr. Osman Varol ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı Geven Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesini, Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç'a takdim etti.

Ağrımızın bitki örtüsü bakımından zengin bir floraya sahip olması, yörede önemli bir arıcılık potansiyeli doğurmakta; zirai ilaçlama faaliyetinin çok yoğun olmaması, gerek bal kalitesinde gerekse arı popülasyonunun korunmasında önemli bir ayrıcalık sağlamaktadır.  Yörenin coğrafi ve toprak yapısı itibari ile arıların en fazla yararlandığı endemik geven bitkisi çiçeğinden elde edilen  bal; tat, koku, aroma ve yüksek propolin değeri ile diğer ballardan ayrılıp kente özgü Ağrı geven balını medyana getirmektedir. Bal ve arı ürünleri konusunda büyük potansiyele sahip olan  Ağrımızda arıcılık faaliyetlerini arttırmak  ve kentin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapılan Ağrı geven balı, 17 Mart 2022'de tescil edilmiştir.

 

 

 

arı aricilik bal polen propolis arizehiri balmumu iletisim