Ağrı Valiği tarafından temin edilen 200 adet kafkas ana arı üyelerimize dağıtıldı.

Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü'nden temin edilen 200 adet kafkas ırkı ana arı Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından üyelerine dağıtıldı. Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol KILIÇ ana arıların üyelerine dağıtımını sağlarken şu açıklamada bulundu: "Ağrı Valisi Sayın Süleyman Elban ilimize geldiği günden beri bize desteklerini hiç esirgemedi. Geçen yıl Bal Festivalinin biricisi gerçekleştirilerek Ağrı Balının tanıtımı amaçlanmıştır. İnşaallah bu sene ikincisi gerçekleştirilecek. Yine Sayın Valimiz birliğimize üyelerimizin kullanması için mum dökme makinesi almıştı. Şimdi de Ağrı'da Kafkas ırkının geliştirlmesi için yapılan proje ile Ardahan'dan temin edilen 200 adet Kafkas ana arı temin edildi. Bizde birlik üyelerimize dağıtımını gerçekleştirdik. Bu vesile ile Sayın Valimize şahsım adına ve üyelerimiz adına teşekkür ediyorum." dedi.

Ağrı Valisi Süleyman Elban mum dökme makinesinin üretimini denetledi

Birliğimize Ağrı Valiliği tarafından alınan mum dökme makinesinin üretimini Sayın Valimiz yerinde denetledi. Makinenin çalışmasını inceleyen Sayın Valimiz Birlik Başkanımız Erol Kılıç'a makine ve üretim hakkında sorular sorarak bilgi aldı.

                                           AĞRI VALİLİĞİ BİRLİĞİMİZE MUM DÖKME MAKİNESİ ALDI

Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç, biriliğe alınan mum dökme makinesi için Ağrı Valisi Süleyman Elban'a teşekkür etti. Kılıç yaptığı açıklamada;

'Sayın Valimiz görevine başladığı günden beri Ağrı Balı’nın tanıtımı ve arıcılığın geliştirilmesi için büyük çaba harcamıştır. Bunlardan biriside mum döküm makinesidir. Sayın Valimiz Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği bünyesinde kullanılmak üzere 121.776 TL’ye mum dökme makinesi almıştır.

İlimizde bulunan aktif kovan sayısı 19.300 adet olup yıllık mum ihtiyacı yaklaşık 20.000 Kg’dır. Bu da yaklaşık olarak yıllık 860.000 TL’dir. Ağrılı arıcılar mum ihtiyaçlarını başka illerden firmaların ürettiği mumlarla karşılamaktadır. Dışarıdan temin edilen mumları kaliteleri düşük olup içinde birçok katkı maddesi bulunmaktadır. Bu da üretilen balın kalitesini düşürmektedir. Ayrıca arıcılara büyük bir maliyet oluşturmaktadır.

Birliğimize alınan bu makine ile birlik üyelerimiz herhangi bir ücret ödemeden kendi mumlarını getirerek yeni mum üretimi yapabileceklerdir. Buda yıllık % 20 kar edilmesini sağlayacaktır. Yaklaşık olarak 172.000 TL’lik bir kar sağlayacaktır. Önümüzdeki yıllar içerisinde arıcılarımız kendi mumlarının dönüşümünü bu makine aracılığı ile yapacaklarından bu kar oranı daha üst seviyelere çıkacaktır.

Bu makine şu anda ülkemizde ve dünyada kullanılan en son teknoloji ile üretilmiş bir makine olup saatte 15 Kg mum işlemektedir. Arıcımız kendi mumunu ürettiği için içerisinde herhangi bir katkı maddesi olmayacaktır. Üretilen balın kalitesini artıracaktır.

Değişik yörelerden gelen mumlarla yapılan üretimde arı hastalıklarının yayılma ihtimali bulunmaktadır. Bu makineyi Ağrı yöresinde ki arıcılar kullanacağı için il dışından gelebilecek hastalıların önlenmesini sağlayacaktır. Kaliteli ve sağlıklı mum üretimi hastalıklara karşı arının korunması sağlayacaktır.

Sayın Valimize Birliğimize verdikleri destekten ve Ağrılı Arıcılara sağladıkları katkılarından dolayı kendi adıma ve Ağrılı arıcılar adına teşekkür ediyorum.

 

 

"Arı Kışlatması Ve Arıcıların Yaşadığı Sorunlar Ve Çözümleri" konulu sempozyum düzenlendi.

Ağrı'da Ağrı Arıcılar Birliği ve Ararat Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri iş birliği ile "Arı kışlatması ve arıcıların yaşadığı sorunlar ve çözümleri" konulu sempozyum düzenlendi.
Ağrı Barosu toplantı salonunda gerçekleşen sempozyuma, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan, Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Erkan, Arıcılar Birliği Başkanı Erol Kılıç ve arı yetiştiricileri katıldı.
Sempozyumunda konuşan Erkan, Ağrı şartlarında arı kışlatmasının koloniye yetecek kadar bal polen ve yeteri kadar havalandırma yapılırsa sıfırın altıda 40 dereceden bahar ayına sorunsuz olarak arılar çıkacağını belirtti.
Bir makaleye göre, Rusya 'da sıfırın altında 80 derecelerde bile arıların yaşayabildiğini anımsatan Erkan, ana arısının yaşlanmış, verimden düşmüş ya da ölmüş kovanların başka sağlıklı kovanlarla sorunsuz birleştirilmesi konusuna da değindi.
Sempozyum, soru cevap kısmından sonra sona erdi.




4. Uluslararası Muğla Arıcılık Ve Çam Balı Kongresi Düzenlendi.


"4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi eşzamanlı olarak 20. Apislavia Kongresi" Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Apislavia Arıcılar Birliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Güney Ege kalkınma Ajansı ortaklığında, 05 - 09 Kasım 2014 tarihleri arasında, 29 farklı ülkeden (Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Kanada, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Polonya, Porto Riko, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, Tacikistan, Tunus, Ukrayna, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Yunanistan, İtalya) ve ülkemizin hemen hemen tüm illerinden 1450'i konaklamalı, 420'si günübirlik olmak üzere, günlük yaklaşık 1870 kişinin katılımlarıyla Fethiye- Ölüdeniz Liberty Lykia Otel'de gerçekleştirildi. Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliğini Başkan Erol YILDIRIM ve üye Şaban DENİZ temsil etti.

Kongrede 73'i sözlü, 98'ü poster olmak üzere toplam 171 bildiri sunulmuştur. Letonya, Ukrayna, Almanya, Slovenya, ,İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Belarus, Cezayir, Hindistan, Kırgızistan, Finlandiya, Romanya, İran, Fas ve Sudan'dan olmak üzere 16 ülkeden bilim insanları bildirileri ile ülkelerini temsil etti.
Kongre, sektörün tüm paydaşlarını buluşturmuş, arıcılarımız teorik bilgi edinmelerinin yanı sıra uygulama ile ilgili konularda da deneyimlerine katkı sağlamıştır. Arı Yetiştiriciliği ve Polinasyon, Apiterapi ve Apiterapi Ürünleri, Arı Sağlığı ve Hastalıkları, Çam Balı Üretim Alanları ve Yöresel Ballar, Arı Biyolojisi- Islah ve Ana Arı Yetiştiriciliği, Dünya ve Türkiye Arıcılığının Yapısal Analizi ve Sorunlar, Arıcılık ve Ekonomi başlıklı oturumlarda sözlü bildiriler sunulmuştur. Konunun uzmanları tarafından bal üretiminde ana arının önemi, antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımının arı sağlığı ve özellikle insan sağlığı yönünden tehlikeli boyutları, çam balı üretim alanlarının oluşturulması, ormanlarımızın arıcılarımızın hizmetine bilimin öncülüğünde sunularak bal ormanlarının kurulması, apiterapinin insan sağlığı yönünden önemi, pazarlama ve markalaşmanın önemi detaylı şekilde tartışılmıştır. Bu sene kongremizde apiterapi ürünlerine ayrıca önem verilmiştir. Ayrıca bu yıl ilk defa fiili şartlarda üretim metotları üreticilerimiz tarafından sunulmuş ve diğer üreticilerle buluşturulmuştur. Bu anlamda üreticilerimiz her zaman dinleyici değil anlatan da olacaktır. Kongre sürecinin değerlendirilmesi düzenleme kurulu tarafından kongrenin son oturumunda gerçekleştirilmiştir.

Dünyanın en prestijli 10 kongresinden birisi olarak kabul edilen Dünya Arıcılar Birliği (Apimondia) Kongresi Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapıldı.

29 Eylül 2013 – 4 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılan kongreye Ülkemizden Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlılar ve Küçükevciller Daire Başkanı Hakan Öztürk, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, Ordu, Muğla ve Sivas İllerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri, Ülkemizin Arı Yetiştiricileri Başkanları, Akademisyenler, 4 kıtadan 80 farklı ülkeden arı yetiştiricileri, bal üreticileri, bal ve arı ürünleri ile arıcılık makine, alet ve ekipmanları satan firmalar katıldı. Kongrenin son gününe kadar dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenler tarafından arıcılık ve bal ile ilgili sunumlar yapıldı. Ayrıca kongre süresince fuar alanında her ülkenin bal ve arı ürünleri ile arıcılık alet ve ekipmanları sergilenmiş olup fuarı 5 bini aşkın kişi gezdi. Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu Apimondia tarafından iki yılda bir düzenlenen kongrenin son gününde, 2017 yılında Apimondia'ya ev sahibi yapacak ülkeyi seçmek üzere seçim yapıldı. Türkiye, İtalya, İsveç ve Bulgaristan'ın aday olduğu seçimde Türkiye büyük bir başarı göstererek kullanılan 238 oydan 135 ini alarak birinci oldu ve 2017 yılında yapılacak olan kongreye ev sahibi olma hakkı kazandı. 2015 yılında yapılacak kongre ise Güney Kore'de yapılacak. Kongreye katılan Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, yaptığı açıklamada, Kongrenin arıcılık sektörü açısından büyük önem taşıdığını, dünya arıcılığını tanıma fırsatı verdiğinden çok faydalı geçtiğini, ülkelerin arı ve bal ürünlerini tüm dünyaya tanıtma fırsatı verdiğini, arıcılık yapan çiftçilerin dünyanın dört bir yanında yapılan arıcılığı tanıma şansını yakaladıklarını, bilgi ve fikir alışverişinde bulunduklarını, akademisyenlerin yapmış oldukları çalışmaları sektörün dinleme olanağı bulduğunu söyledi. İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı 2017 yılı kongresinin Türkiye'nin ve arıcılığımızın tanıtımı için büyük fırsatlar vereceğini ve bu nedenle bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kabaoğlu, ayrıca “kongrenin kazanılmasında büyük emek harcayan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerine, Ülkemiz arıcılığının bugünlere gelmesinde büyük emek harcayan Bakanlığımızın her kademedeki çalışanlarına, akademisyenlere, arı yetiştiricilerine, bal üreticilerine ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Dünya Arıcılar Birliği (Apimondia) Kongresinde açıklanan bal değerleri.

SERKA 5. Olağan Bölge Toplantısı Sarıkamışta yapıldı.

Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) 5. Kalkınma Kurulu Toplantısı Sarıkamışta yapıldı. Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır illerinde faaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı’nın Sarıkamış Toprak Otel’de gerçekleştirilen 5.Olağan Kalkınma Kurulu Toplantısına Kars Valisi Eyüp Tepe, Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, SERKA Kalkınma Kurulu Başkanı Tutak Belediye Başkanı Bülent Osman Osmanağaoğlu, SERKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Özdoğan ile Kalkınma Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıya Ağrı'dan Ağrı Arı Yetiştiricilieri Birliği Başkanı Erol KILIÇ'ta Birlik adına katıldı.

SERKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve Tutak Belediye Başkanı Bülent Osman Osmanağaoğlu, SERKA’nın bölge illerinin hayvancılığına, turizme ve KOBİ’lere yönelik mali desteklerinin herkesi memnun ettiğini söyledi. Osmanağaoğlu, “Artık SERKA’sız bir ilerlemenin, gelişmenin ve ileriye dönük atılımın yapılamayacağı görülmektedir” diye konuştu. Konuşmaların ardından ajansın bir yıllık faaliyetleri slayt gösterisi eşliğinde sunuldu.


AĞRI ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI EROL KILIÇ TAB'IN ANKARA'DA YAPILAN TOPLANTISINA KATILDI.

Ağrı Arı Yeyiştiricileri Birliği Türkiye Arıcılar Birliği (TAB)'nin 1-2 Mayıs 2013 tarihlerinde Ankarada düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda Ağrı'yı Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol KILIÇ temsil etti.

Toplantıda Türkiye'de üretilen balının dünya ülkelerine yapılan ihracında yaşanan düşüşün nedenleri ve yeniden Türk balının dünya piyasasında yerini alması için yapılacak çalışmalar değerlendirildi. Ankara'nın Kazan ilçesinde bulunan Arı Üretme Çiftliğinin TAB bünyesine alınması konuları görüşüldü.

Toplantıya 79 il birlik başkanları katıldı.


AĞRI İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ 7. MALATYA TARIM FUARINDA

7.si düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Ağrı İli Arı etiştiricileri Birliği katılarak bir stant açtı. Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol KILIÇ, arıcı Ahmet TURAN ve Abubekir DEMİR Ağrı balının tanıtımını yaptı. Ağrı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat DEMİRKIRAN ve teknik personelinin tanıtıma büyük karkıları oldu..

Malatya Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Brezilya’nın konuk ülke olarak katıldığı 7. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışı Mişmiş Park Fuar alanında yapıldı. Fuarı yaklaşık olarak 64 bin kişi ziyaret etti.

Açılışa, Tayvan Ankara Büyükelçisi James C.H. Chen, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Valisi Vasip Şahin, İl Müdürleri, Malatya İnönü Ünüversitesi temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, daire müdürleri, dernek başkanları, üretici ve yetiştirici birlikleri ve tarım ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Katılan heyet stantımızı ziyaret ederek, Ağrı balını tattılar

.

Ağrı´da Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı


Çalıştayın açılışında konuşan Ağrı Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, nüfusunun çoğunlukla tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Ağrı'da çiftçiliğin bilimsel temellere dayanması ve daha verimli olması gerektiğini belirtti.

Ağrı'nın bu konuda ciddi bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Vali Tekinarslan, "kentimizde tarım, turizm ve ticaret imkanları var. Bunun için mevcut bir zemin var. Ama bunu nasıl daha verimli bir şekilde yapabiliriz. Ağrı'nın ve ülkemizin ekonomisine, istihdamına olumlu yansıtabiliriz buna kafa yormamız lazım. Bu çalıştayın gayesi hem çiftçiler olarak hem de idare olarak yaptığımız işi bilimsel temellere dayandırmaktır" şeklinde konuştu.

Vali Tekinarslan konuşmasını şöyle sürdürdü;

"İnsan arabasız, uçaksız, telefonunsuz yaşayabilir. Fakat tarım insanlığın avcılık toplayıcılık döneminden itibaren hayatın gidişatında olmazsa olmazıdır. Şimdiden 50 yıl sonra insanlığın tarımsal ihtiyaçlarına yönelik tedbirler alınıyor. 50 yıl sonra Hindistan'ın nüfusunun Çin'i geçeceği tahmin ediliyor. Dünyada nüfusu 1, 5 milyar olan iki ülke olacak. İnsanların hayat standartlarına bakıp gelecekteki tarım potansiyeli ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Yani tarım sadece bizim açımızdan değil dünyanın geleceği açısından da bir sorundur."

Tekinarslan, "Kentte fabrika yokluğu sürekli olarak dillendirilen bir konu. Bence bu bizim için avantajlı bir durum. Tarımın olmazsa olmazı su, toprak ve havamız kirlenmemiş. Yüksek kalitede üretim için bu bir avantajdır. İlimizde özellikle organik tarıma ağırlık vermeliyiz. Doğal kaynaklarımız buna son derece musait. En önemlisi çiftçilik bilincini geliştirmemiz lazım. Burada yaşadığımız ve mecbur olduğumuz için değil, bu işi seçkin bir meslek olduğu ve geçimimizi sağlamak, bundan ekonomik bir gelir elde etmek için yapmalıyız. Tıpkı mühendislik, doktorluk, öğretmenlik gibi saygın bir meslek haline getirmemiz lazım" diye konuştu.

Çalıştaya Ağrı Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, Tarım Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Nahit Yazıcıoğlu, İ.Ç. Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Vali Yardımcıları Mahmuthan Arslan, Rasim Belge, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, diğer kurum müdürleri, STK ve Odaların temsilcileri ile çiftçiler katıldı.


Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği, İstanbul Uluslararası Arıcılık ve Arı Ürünleri Festivali'ne katıldı.

Ağrı Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Erol Kılıç ve Ağrılı üretici Cihan Altın İstanbul'da düzenlenen festivale katıldılar. Festivalde Ağrı adına açılan stanta Ağrı balı tanıtıldı. Bir çok ziyaretçi tarafından ziyaret edilen stantımızı Türkiye Bal Üreticiler Birlik Başkanı Azmi Yıldız ve İstanbul Bal Üreticiler Birlik Başkanı Yalçın Sezer'de ziyaret etti.





 

Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği, 6'ncı Doğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'na katıldı

Malatya'da düzenlenen 6'ncı Doğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'na geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ağrı'dan sadece Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç ile birlikte 8 üretici katıldı. Malatya'da düzenlenen fuarda stant açan Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Ağrı'nın bal ve ürünlerini tanıttı. Ağrı balına gösterilen ilgi büyük oldu. 4 günlük süre içerisinde yaklaşık 50 bin kişi standı ziyaret etti.

AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Malatya Valisi Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği standını ziyaret ederek Ağrı balını tattılar.

Ağrı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Zeren de, diğer il müdürleri ile birlikte Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği standını ziyaret etti.